Biografie

Willem Hesseling is beeldend kunstenaar en vormgever.
Willem is geboren in 1950 te Apeldoorn.

Na een turbolente lager en middelbare school heeft hij zijn opleiding aan de kunstacademie Sint Joost, genoten, daarna verhuisd naar Schoonhoven om daar de opleiding voor Edelsmeden te doen en heeft daar tevens ook aan de opleiding lesgegeven.
Vertrokken naar Gouda om les te geven aan de Werkschuit creativiteitscentrum later instituut voor kunstzinnige vorming.
Aan de academie Willem de Koning heeft hij de CPDB (creatieve pedagogische en didactische bijscholing) gedaan voor een onderwijsbevoegdheid daarna een vervolgopleiding Pedagogiek en Didactiek om les te kunnen geven aan leerkrachten van het primair en voortgezet onderwijs binnen Kunstgebouw stichting kunst/cultuur educatie en ontwikkeling.
In zijn carrière als beeldend kunstenaar heeft hij altijd 2 dagen in de week lesgegeven.

Nog steeds geeft hij workshops en cursussen.

‘Mijn Schilderwerk is de verbeelding van mijn wereld, mijn werkelijkheid, het ontsluierd mijn belevingen en ervaringen, zoals een kind zijn wereld zichtbaar maakt in zijn tekeningen.
Mijn verbeeldingen verschijnen van abstract tot realistisch soms ingetogen of expressief.
De lijn de vorm de kleur zijn mijn medium mijn woord mijn taal.

Mijn werken tonen een grote diversiteit en vertellen mij hoe ik nog steeds aan het zoeken ben. Mij onzekerheid roept op tot onderzoeken, vragen, zij houden mij levend. Een drang om het ontzegbare te zeggen. Over de grens durven gaan om de innerlijke wereld te ontmoeten.

In mijn ruimtelijk werk laat ik mijn verbeeldingen de fysieke ruimte innemen.
Snijdend, lassend, buigend en kloppend krijgen mijn objecten hun gestalten.
Door mijn schetsende werkwijze in het stugge metaal wil ik het karakter van mijn schilderijen meenemen naar mijn objecten. Door deze werkwijze wordt mijn handschrift zichtbaar en gaan mijn objecten leven.

Bekijk curriculum vitae.

Willem Hesseling (1950- )
Opleidingen en werk

St. Joost academie ; opleiding tot beeldend kunstenaar.
Vakschool Schoonhoven ; opleiding tot edelsmid.
Willem de Koningacademie ; eerstegraads onderwijsbevoegdheid.

Willem werd geboren in Apeldoorn en groeide op in Breda. Na de St Joost academie vertrok hij naar Schoonhoven om daar de opleiding tot edelsmid aan de Vakschool Schoonhoven te gaan volgen. Na enkele jaren in Schoonhoven te hebben gewoond en gewerkt, verhuisde hij naar Gouda waar hij 45 jaar zou wonen en werken aan een van de oudste weggetjes aldaar. In Gouda richtte hij Studio Hesseling op en legde hij zich steeds meer toe op het schilderen en vormgeven, en ontstond ook het ruimtelijke werk. Sinds begin 2018 woont en werkt Willem in Dreischor, een prachtig ringdorp op Schouwen-Duiveland.

Sinds zijn opleiding tot beeldend kunstenaar is Willem als zelfstandig beeldend kunstenaar en vormgever actief. Daarnaast is hij gedurende zijn werkzame leven altijd twee dagen per week actief geweest als docent. Achtereenvolgens gaf hij les op de Vakschool, was hij verbonden aan de “Werkschuit’, een creativiteitscentrum in Gouda, en instrueerde hij bij Kunstgebouw leerkrachten in het primair en voortgezet onderwijs op het gebied van kunst- en cultuureducatie.
Vanaf 2000 geeft Willem bovendien workshops en lessen tekenen- en schilderen aan huis of op locatie.

Over zijn werk

Willem schildert, maakt ruimtelijk werk en is actief op het gebied van toegepaste kunst; grafische vormgeving, industriële vormgeving en interieurontwerp.

Willem is nieuwsgierig en wil doorgronden. Hij onderzoekt zijn werkelijkheid en vraagt steeds naar de betekenis daarvan voor hemzelf. In zijn beeldend werk zien we dat terug. Het is divers, beweegt zich van abstract tot realistisch en van ingetogen tot expressief, en we vinden altijd iets terug van zijn eigen actualiteit.

Het onderzoekende is ook zichtbaar in zijn directe manier van werken. In dialoog met zijn schilderij bouwt Willem met lijn en kleur zijn belevenissen tot een beeld. Het dynamische karakter van zijn schilderijen neemt Willem mee in zijn ruimtelijk werk en schetsenderwijze - snijdend, lassend, buigend en kloppend – wordt het stugge metaal tot levend object.

Het toegepaste werk van Willem heeft een eigen karakter gerelateerd aan de wensen van de opdrachtgever en over het algemeen meer ingetogen en formeler. Op de website vindt u naast schilderijen en ruimtelijk werk ook hiervan voorbeelden.

Heeft u interesse in het beeldend werk van Willem?
Wilt u Willem contracteren voor grafische vormgeving of interieurontwerp?
Wilt u graag deelnemen aan een cursus of workshop van Willem?
Heeft u een idee voor een workshop?
Neem contact met hem op via gegevens op de website.

Willem Hesseling
Slotstraat 25
4315AN Dreischor
Tel +31 653830117
Website www.studiohesseling.nl
E-mail info@studiohesseling.nl

Opdrachten in de Vrijekunst

Naast opdrachten voor schilderijen krijg ik meer opdrachten voor drie dimensionaal werk.
Daarin werk ik met roestvaststaal, ijzer, hout, klei en gips.

Toegepaste Kunst

Naast mijn schilderen en ruimtelijk vormen ben ik ook actief op het gebied van vormgeven binnen toegepaste kunst (esthetische vormgeving van functionele voorwerpen zoals gebouwen, meubels, kleding, drukwerk en dergelijke).
Vloerontwerpen en interieurkleuradviezen, meubelontwerp. Grafische en industriële vormgeving Ontwerpen en uitvoeren van kunstobjecten in verschillende materialen, schilderijen, voor het bedrijfsleven en particulieren.